Η καλύτερη εφετινή του μετεγγραφή του δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής

Τα πρώτα (μη ασφαλή) συμπεράσματα.

Το ότι ακόμη δεν έχουμε την παραμικρή αγωνιστική εικόνα από τους «πράσινους» είναι ένα μεγάλο μείον για τις γραμμές που θα διαβάσετε παρακάτω. Γι’ αυτό και η ανάλυση που θα ακολουθήσει, πρώτον δεν μπορεί να είναι ασφαλής και δεύτερον αποτελεί προϊόν ρεπορτάζ από τα όσα παρουσίασαν στο κεκλεισμένων των θυρών φιλικό με το κολέγιο Αϊόνα, τις πληροφορίες που συλλέγουμε από τις προπονήσεις και από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την φιλοσοφία του νέου προπονητή της ομάδας, Δημήτρη Πρίφτη.

Αυτός είναι και ο λόγος σπεύδω, από το ξεκίνημα του κειμένου, να ξεκαθαρίσω ότι η επιλογή του έμπειρου Έλληνα προπονητή (και μάλιστα με τριετές εγγυημένο συμβόλαιο) αποτελεί την μεγαλύτερη πολυτέλεια για την ομάδα που έχουν αρχίσει να «χτίζουν» οι πρωταθλητές.

Έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που φέτος έχει συμπληρώσει τις τρεις δεκαετίες στους πάγκους και που την τελευταία 7ετία (3 χρόνια στον Άρη και 4 χρόνια στην Ούνικς Καζάν), έκανε όλα τα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε να φτάσει στο σημείο να είναι, από τα μέσα της περασμένης σεζόν, ο νο1 εκλεκτός για την «ηλεκτρική καρέκλα» με την οποία μοιάζει από το 2012 και μετά, η θέση του head coach στους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης.

Κακά τα ψέματα, αν υπάρχει ένα τεράστιο ψεγάδι που έχει στιγματίσει τον Παναθηναϊκό της εποχής μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς (ο οποίος παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο Gazzetta), αυτό έχει να κάνει με το ότι μετά από 13 χρόνια (1999-2012) με έναν τεχνικό (Ζοτς), ακολούθησαν άλλα εννέα (2012-2021) με συνολικά 12 αλλαγές προπονητή και εννέα διαφορετικά πρόσωπα (2 φορές Πεδουλάκης, 2 φορές Πιτίνο, Ιβάνοβιτς, Τζόρτζεβιτς, Πασκουάλ, Βόβορας, Κάτας, Αλβέρτης και Μανωλόπουλος).

Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται ο Κώστας Χαραλαμπίδης (όπως και ο Γιώργος Βόβορας (επί Πασκουάλ, Πεδουλάκη και Πιτίνο), ο οποίος κοούτσαρε κάποια ματς μέχρι να έρθει ο Ισραηλινός πρώην παίκτης της ομάδας που τελείωσε την περυσινή σεζόν.

«Θαύματα» χωρίς ποιότητα, δύσκολα γίνονται στις μέρες μας!

Η βασική λεπτομέρεια, λοιπόν, που χαρακτηρίζει την εφετινή προσπάθεια του “εξάστερου” και την οποία ενδεχομένως να «μην θέλει» ή να «μηνν μπορεί» να λάβει υπ’ όψιν του ή να αξιολογήσει ο μέσος οπαδός, έχει να κάνει με το ότι ο Δημήτρης Πρίφτης αποτελεί την καλύτερη μετεγγραφή της ομάδας του!

Κι όταν ο προπονητής που αναλαμβάνει την δουλειά, συνιστά πολυτέλεια, τότε πραγματικά η ομάδα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι. Από την στιγμή, μάλιστα, που το δίδυμο Αλβέρτη-Διαμαντίδη, οι οποίοι τον ήθελαν διακαώς, θα αποτελέσει ασπίδα απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση μπορεί να προκύψει (συμβαίνει συχνά αυτό στο «πράσινο» στρατόπεδο), αν τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κτήμα όλων όσοι ασχολούμαστε με τα μπασκετικά δρώμενα στην χώρα μας, είναι ότι ο αδιαμφισβήτητα ποιοτικός coach που ανέλαβε φέτος την ομάδα, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει θαύματα και να οδηγήσει το «τριφύλλι» σε ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τα πεπραγμένα της περυσινής σεζόν.

Πρώτον, γιατί ο εφετινός προϋπολογισμός έχει στηριχθεί και σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που θα προκύψει από τα εισιτήρια (στο ποσοστό της προσέλευσης των φιλάθλων που θα ισχύσει), οπότε η διοίκηση δεν ήταν σε θέση να ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό για την απόκτηση ενός ακριβού παίκτη που θα κάνει την ειδοποιό διαφορά.

Δεύτερον, γιατί ο Παναθηναϊκός έχασε δύο παίκτες που ήταν αποδεδειγμένα πρωταγωνιστές (Μήτογλου και Χεζόνια) χωρίς να έχει πάρει κάποιον στην θέση τους που έχει καταθέσει τα αντίστοιχα διαπιστευτήρια στην Euroleague.

Τρίτον, γιατί όπως όλα δείχνουν, το budget με το οποίο θα πορευτούν θα είναι, όπως και πέρυσι, το χαμηλότερο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (οριακά μαζί με του Ερυθρού Αστέρα). Και αυτό για την ώρα, όχι εγγυημένο (λόγω κόσμου) και παρ’ ότι η ομάδα «γλίτωσε» ένα μεγάλο ποσό που θα δαπανούσε για τον Μήτογλου (κοντά στο 1 εκατομμύριο Ευρώ) και τον μισθό του Μπρέϊ (220.000 Ευρώ) o οποίος αποχώρησε οικειοθελώς, ενώ εισέπραξε και 300.000 δολάρια από την μετακίνηση του Καλαϊτζάκη στο ΝΒΑ (Μιλγουόκι).

Και τέταρτον, γιατί φέτος ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω Ολυμπιακού (σε αυτόν θα είναι αφιερωμένο το επόμενο blog), ενώ στην Ευρώπη, δεν είναι εύκολο ξαφνικά από 16ος, να φτάσει στο επίπεδο να διεκδικεί την είσοδο στην 8άδα. Κάτι για το οποίο μέχρι πέρυσι, δεν γινόταν καν συζήτηση (βλ. υστερόγραφο).

Αυτά σαν μία πρώτη σημαντική τοποθέτηση όσον αφορά την θέση που κατέχουν οι νταμπλούχοι Ελλάδας στο εφετινό αξιακό σύστημα της μπασκετικής Ευρώπης, με βάση την ποιότητα του ρόστερ τους και τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν.

πηγή: panathinaikoskosmos.com

Original article: Η καλύτερη εφετινή του μετεγγραφή του δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.



LIVE SPORT NEWS 24 https://ift.tt/38pHxq8